



ESiWACE General Assembly & ESiWACE2 Kick-Off Meeting

When? Monday 11 March 2019 - Wednesday 13 March 2019

Where? Mövenpick Hotel Hamburg | Sternschanze 6 | 20357 Hamburg

REGISTRATION for the event IS CLOSED: WE HAVE REACHED THE MAXIMUM CAPACITY

Monday 11 March 2019 ESiWACE General Assembly

Room: Tessin

100111. 1635111				
10:30	Welcome coffee Registration			
11:30	Welcome & introduction (10 minutes)	Joachim Biercamp (DKRZ)		
11:40	 WP1 (20 minutes) Added value brought by ESIWACE to W&C community Relation of ESiWACE to European HPC ecosystem 	Francesca Guglielmo (IPSL), Joachim Biercamp (DKRZ)		
12:00	WP2 Overview (75 minutes) "Results from the demonstrators" • IFS: Peter Dueben • ICON: Panos Adamidis • EC-Earth: Miguel Castrillo • NEMO: Sophie Valcke	Chair: Sophie Valcke (CERFACS)		
13:15	Lunch break (60 minutes)			
14:15	Session 1: continued			
14:15	WP3: Highlights, challenges and outlook (20 minutes)	Reinhard Budich		

		(MPIM), Kim Serradell (BSC), tbd (MetO)
14:35	WP4: Highlights, challenges and outlook (20 minutes)	Julian Kunkel (UREAD)
14:55	Added values by collaboration with industrial partners (20 minutes)	Erwan Raffin (ATOS/BULL)
15:15	Session 2: Preparing the roadmap Task 1.4.1, D 1.2	
15:15	Stimulating talks: The scientific-technical dimensions (15 minutes)	Peter Düben (ECMWF)
15:30	Stimulating talks: Impacts on funding and instruments (15 minutes)	Peter Bauer (ECMWF)
15:45	Coffee break (30 minutes)	
16:15	Plenary discussion on the roadmap (45 minutes)	Chairs: Francesca Guglielmo (IPSL) and tbd (MetO)
16:15 17:00	,	Francesca Guglielmo (IPSL) and tbd
	(45 minutes)	Francesca Guglielmo (IPSL) and tbd
17:00	(45 minutes) Session 3: Closing the ESiWACE project Closing the ESiWACE project: • Final reports: who does what and when (timeplan for activities, finances, dissemination) • Overview of the financial progress	Francesca Guglielmo (IPSL) and tbd (MetO) Chiara Bearzotti
17:00 17:00	 (45 minutes) Session 3: Closing the ESiWACE project Closing the ESiWACE project: Final reports: who does what and when (timeplan for activities, finances, dissemination) Overview of the financial progress Final payment of the Commission Keynote: The Helmholtz ESM strategy and the German 	Francesca Guglielmo (IPSL) and tbd (MetO) Chiara Bearzotti (DKRZ) Thomas Jung

Tuesday 12 March 2019 ESiWACE2 Kick-Off

Room: Tessin

8:30	Welcome coffee Registration		
9:00	Session 4: Project Overview	Chair tbd	
9:00	Related activities/ Clustering		
9:00	The IS-ENES3 project "Infrastructure for ENES the European Network on Earth System Modelling" (15 minutes)	Sylvie Joussaume (CNRS-IPSL)	
9:15	The ChEESE project "Centre of Excellence for Exascale in Solid Earth" (15 minutes)	Erwan Raffin (ATOS/BULL) and Arnau Folch (BSC)	
9:30	Focus CoE "Concerted action for the European HPC CoEs", Coordination and Support Action for the CoEs (15 minutes)	Guy Lonsdale (Scapos)	
9:45	Introduction to ESiWACE2 (15 minutes)	Joachim Biercamp (DKRZ)	
10:00	Presentation of ESiWACE2 WPs Each intervention in this session is planned for ca 25 minutes (15 minutes talk plus 5 minutes Q&A per WP and final Q&A discussion before the break) WPLs to give an overview of plans, status, open questions and introduction of breakouts if applicable: • Explain briefly what your WP is about, in particular what "is cool about your WP" and what we hope to achieve for the community. • If there are things you would like to (or need to) clarify in the discussion or during break outs, please address them • Present a work plan for the first year WP1: production runs at unprecedented resolution on	all WPLs	

	pre-exascale supercomputers (15 min presentation+5 min Q&A)		
	WP2: Establish, evaluate and watch new technologies for the community (15 min presentation+5 min Q&A)		
	WP3: HPC services to prepare the community for the pre-exascale (15 min presentation+5 min Q&A)		
	Q&A 15 min		
11:15	Coffee break (30 minutes)		
11:45	Presentation of WPs continued		
	WP4 Data systems for scale (15 min presentation+5 min Q&A)		
	WP5 Data Post-Processing, Analytics and Visualisation (15 min presentation+5 min Q&A)		
	WP6 Community Engagement and Training (15 min presentation+5 min Q&A)		
	Q&A 15 min		
13:00	Lunch break (60 minutes)		
During the lunch plenary hall will be split into three rooms (R1-R3) for breakouts: • Tessin 1 • Tessin 2 • Zürich			
14:15 -17:15	Session 5: Parallel Breakout Groups		
14:15- 15:30	 BG1: Plans and coordination for HPC Services (WP3) Exact criteria by which we think the service requests should be reviewed Services call structure: Will we have 1 committee for all services, or one for each service. Who do we think should be in these committees reviewing the service requests? Technical solutions we might use for the submission and review 	Ben van Werkhoven (NLeSC)	

14:15- 15:30	R2	BG2a: Plans for WP4 "Data systems for scale"	Julian Kunkel + Bryan Lawrence (UREAD)
14:15- 15:30	R3	 BG3a: WP2 issues (in particular DSL) Which benchmarks with which DSL? Roadmap for DSL interoperability? Requirements from community for DSL engagement? High-level functional parallelism → goals, technologies, opportunities 	Carlos Osuna (MeteoSwiss) Rupert Ford (STFC), Reinhard Budich (MPIM), Will Sawyer (CSCS)
15:30	Coff	fee break (30 minutes)	
16:00- 17:15	R1	BG4: Sustainability Discuss sustainability plans in the context of related community activities (like ENES, IS-ENES-3, EE) a) "The global view" b) implications for ESiWACE2 (concrete actions?)	Bryan Lawrence (UREAD) and Joachim Biercamp (DKRZ)
16:00- 17:15	R2	 BG2b ?: Plans for WP5 "Data Post-Processing, Analytics and Visualisation" "Services" to be discussed/provided (writing data to disk, pre-processing to reduce data load (i.e. threshold), in-situ vis, online compression, feature tracking/classification etc.) State of the art at the different centers Link and coordination with WP4□ 	Sandro Fiore (CMCC) or Niklas Roeber (DKRZ)
16:00- 17:15	R3	BG3b?: ●	
	No	olanned plenary evening event.	
	Slot	for video interviews !! (by invitation)	

Wednesday 13 March 2019 ESiWACE2 Kick-Off

Room: Tessin

1100111. 1		
8:30- 10:30	Session 6: Debriefing of the breakout groups in plenary session 20 minutes each = 15 minutes presentation + 5 minutes Q&A	
	Breakout session 1: Outcomes of the discussion, ESR shortcomings addressed (20 min)	
	Breakout session 2: Outcomes of the discussion, ESR shortcomings addressed (20 min)	
	Breakout session 3: Outcomes of the discussion, ESR shortcomings addressed (20 min)	
	Breakout session 4: Outcomes of the discussion, ESR shortcomings addressed (20 min)	
	Breakout session 5: Outcomes of the discussion, ESR shortcomings addressed (20 min)	
	Breakout session 6: Outcomes of the discussion, ESR shortcomings addressed (20 min)	
10:30	Coffee Break (30 minutes)	
	Group photo	

11:00	Session 7: Coordination and management	
11:00	 Scientific management (15 minutes) Governance of the project: structure of the coordination and project office, role of the GA, role of the advisors () Monitoring progress: plan for telcos, annual meetings Scheduled reviews of the project Collaboration with the other CoEs and FocusCoE (CSA) 	Philipp Neumann / Joachim Biercamp (DKRZ)
11:15	Project management (15 minutes) • Use of the redmine for project management and sharing resources • Interim reports: quarterly months reports for progress, dissemination, finances. • How deliverables/milestones/periodic reports shall be made: document templates, what to fill in in the templates, internal review of documents (2 reviewers per Deliverable), what to do if there is a delay in implementing activities/ deliverable/milestone, your contacts at the project office Q&A	Chiara Bearzotti (DKRZ)
11:30	 Dissemination and Communication (15 minutes) Joint planning of dissemination activities: goals (Philipp Neumann) Dissemination: keeping track and keeping records (Chiara Bearzotti) Open Access via Zenodo (Chiara Bearzotti) Open Access for publications (Chiara Bearzotti) 	Philipp Neumann and Chiara Bearzotti (DKRZ)

	Q&A	
11:45	Financial management (15 minutes) • Pre-financing • ESiWACE and ESiWACE2: how to avoid troubles in the implementation phase Q&A	Chiara Bearzotti (DKRZ)
12:30	Wrapping up (30 minutes) • Addressing the shortcomings of the Evaluations Summary Report of ESiWACE2 • Inputs for amending the DoA and preparing for the first review, provided by all WP leaders • AOB	Joachim Biercamp (DKRZ)
13:00	Lunch break (60 minutes)	
14:00	Potential Slots for Video interviews for ESiWACE and ESiWACE2 Video interviews will be recorded for supporting dissemination of the outcomes of ESiWACE and presenting the plans of ESiWACE2 (On invitation only)	See the invitations sent out
	Potential slot for WP internal meetings	
15:30	Coffee break (30 minutes)	
	Another potential slot for WP internal meetings	

ESiWACE has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 675191

